Новини
Порушення

90% енергоблоків ТЕС працюють понад встановлений термін – доповнено

68 із 75 енергоблоків теплоелектростанцій, тобто 90%, експлуатується понад відведений проєктний термін. Також 95% розподільчих електричних мереж перебувають у незадовільному стані.

Про це повідомляє Марлін з посиланням на звіт Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання бюджетних коштів виділених Державній інспекції енергетичного нагляду у 2019-20 роках.

Технічний стан обладнання, що використовується в енергетиці наближається до критичного через високий ступінь зношеності і є джерелом підвищеної небезпеки, призводить до необхідності позапланових відключень споживачів від електро- та теплопостачання.

наголошується у звіті.

Внаслідок цього кількість технологічних порушень в опалювальний період 2019-2020 років зросла в 3,7 раза у порівнянні з опалювальним періодом 2016-2017 років  – з 1353 до 4969 випадків. 

Також у 2020 році в порівнянні з попереднім роком збільшилась кількість відмов технічного обладнання на станціях. 

Зокрема, кількість відмов на АТ “ДТЕК “Дніпроенерго” зросла із 60 до 78 випадків, на ПАТ “Слов’янська ТЕС”  – з 4 до 21 випадків, на  ТОВ “ДТЕК “Східенерго” – з 11 до 58 випадків, а на ПрАТ НЕК “Укренерго” – з 82 до 93 випадків.

Попри це Держенергонагляд у вказаний період не провів  жодного контрольного заходу, не видав жодного припису чи штрафу та не ініціював зупинок енергетичного обладнання.

Як зазначено у звіті, причиною цього є те, що урядом не вжито дієвих заходів щодо створення Держенергонагляду, який зареєстрований, як юридична особа з 29 жовтня 2018 року. У держбюджеті на 2019 рік  не передбачалось коштів на функціонування структури, а штатний розпис у повному складі за два роки так і не був сформований.   

Постійні зміни міністрів енергетики також негативно позначилися на організації діяльності Держенергонагляду. 

Все це призвело до того, що фактично Держенергонагляд приступив до виконання основних завдань у 2020 році. Тоді ж було сформовано перелік близько 60 тисяч об’єктів, які підлягають державному енергетичному нагляду. 

Однак, через дію законодавчих обмежень щодо запобігання виникненню і поширенню COVID-19  перевірки Держенергонагляду були заборонені.

Аудитори зауважують, що через прогалини у законодавстві державний нагляд  у сфері експлуатації об’єктів газової інфраструктури взагалі не здійснює жодний орган виконавчої влади. Відповідальність за безперебійність і безпечне постачання газу до кінцевого споживача покладається на оператора газотранспортної системи. 

Нагадаємо, група ДТЕК відомого бізнесмена Ріната Ахметова контролює майже 80% теплової генерації та володіє акціями семи енергорозподільчих компаній, через які в 2021 році буде поставлено більше 40% електрики. Також група контролює майже 90% експорту електроенергії до країн Європи. 

Слов’янська ТЕС входить до структури ПАТ “Донбасенерго”, яким володіє Максим Єфімов, народний депутат групи “Довіра”. 

Нагадаємо, українські вугільні ТЕС очолюють рейтинг найбрудніших електростанцій Європи.Раніше Марлін повідомив про загрозу ядерного могильника розміром в 42 млн тонн на Дніпропетровщині, на ліквідацію якого уряд не виділяє кошти.

ДОПОВНЕНО

До нас звернулися із листом від групи ДТЕК, де виклали власну позицію щодо опублікованої нами інформації про стан українських ТЕС. Ми у свою чергу наголошуємо, що інформація, використана в матеріалі “Марлін”, отримана з офіційних державних ресурсів. Тим не менш, принцип об’єктивності для нас понад усе. Тому викладаємо позицію групи ДТЕК без змін у тому вигляді, в якому представники ДТЕК надали її нам. Нижче – пряма мова.

Тепловая генерация ДТЭК Энерго оперирует 53 энергоблоками. Из них 11 энергоблоков – законсервированы, т.е. не эксплуатируются по техническим причинам. При этом ДТЭК Энерго системно инвестирует в реконструкцию и модернизацию своих энергоблоков, что увеличивает их срок службы и производительность. Из 23 реконструированных энергоблоков в Украине в целом, 21 – это энергоблоки на ТЭС ДТЭК Энерго. За 10 лет компания направила в обновление парка энергоблоков почти 28 млрд грн.

Ежегодно ДТЭК Энерго проводит комплексные ремонтные кампании, что позволяет поддерживать энергоблоки в рабочем состоянии и обеспечивать текущие потребности энергосистемы. Исключением была ремонтная кампания 2020 г., когда из-за кризиса в энергетике мы были вынуждены сократить инвестиции в основные фонды. Это повлияло на уровень аварийности в ОЗП 2020/2021. Тем не менее, энергетики оперативно справлялись с технологическими нарушениями и возвращали в энергосистему работающие энергоблоки.

После окончания ОЗП ДТЭК Энерго начал готовить оборудование к следующему сезону. В этом году планируется выполнить 28 ремонтов, в том числе 3 капитальных, 8 средних и 17 текущих. ДТЭК Энерго планирует направить в этом году на ремонты оборудования порядка 2,4 млрд грн. инвестиций. Но, к сожалению, и эта ремонтная кампания может быть выполнена не в полном обьеме, учитывая долг НЭК «Укрэнерго» перед тепловой генерацией за работу на балансирующем рынке в ОЗП (2,4 млрд грн). Системные долги на всем энергетическом рынке – это следствие неэффективного регулирования и связанных с этим затянувшихся проблем, не решив которые – невозможно обеспечить эффективное функционирование отрасли. Кроме этого, кризис в отрасли продолжается и тепловая генерация переживает очередной непростой период – мы работаем ниже прогнозного баланса, а тарифы не покрывают даже топливную составляющую.

Пресс-служба ДТЭК