Новини
Фінзвіт

Державна продовольчо-зернова корпорація назвала причини 5 мільярдів збитків

Державна продовольчо-зернова корпорація України перерахувала причини збитків на суму 5,86 млрд грн за 2020 рік.

Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті корпорації.   Зокрема, мова йде про такі чинники, на які “жодна управлінська команда вплинути не могла”:

  • Від’ємна курсова різниця – 3,5 млрд грн.
  • Виплата відсотків по кредиту – 1,7 млрд грн.

На ДПЗКУ додали, що корпорація суттєво знизило рівень збитковості в операційній діяльності з 2 707,7 млн грн у 2019 році до 725,8 млн грн у 2020, тобто в 3,7 рази.

Також ДПЗКУ звертає  увагу на те , що нинішній в.о. голови правління Андрій Власенко очолив корпорацію у листопаді 2020 року. Відповідно, суттєво вплинути на річні фінансові показники корпорації нова команда не мала змоги.

Раніше Марлін повідомив про сумарні збитки ДПЗКУ на суму 8,8 млрд грн за три роки. Чистий дохід від реалізації продукції за минулий рік становить 7,1 млрд грн, що є вдвічі менше ніж у 2019 році.

Перед призначенням на державну продовольчу корпорацію Андрій Власенко очолював інше державне підприємство “Укрліктрави”.
За даними Слідство.Інфо на сайті Мінекономіки містилося повідомлення про звільнення Власенка з посади керівника “Укрліктрави” через “неналежне виконання своїх службових обов’язків”. Під його керівництвом борг підприємства  сягнув більш ніж 12 мільйонів гривень і всі рахунки “Укрліктрав” були заблоковані.